Al 25.000 keer ging het Complimentenspel de toonbank over in Nederland, maar ook over de grens

De wereld positiever en complimenteuzer maken.

Dit doel streven Manon Ende (33) en Daphne Hoogendoorn (49) al sinds 2017 na met hun Complimentenspel. Aanstaande woensdag 1 maart kan iedereen dit doen tijdens de Nationale Complimentendag. Aan wie geef jij die dag een compliment?

Eerst even terug in de tijd. Tijdens een opleiding kindercoaching hebben de twee elkaar leren kennen. ,,Na de opleiding hielden we contact en deelden we onze ondernemerspassie. Het leek Daphne en mij leuk om een product op de markt te zetten.”
Onder het genot van een kop koffie bespreken ze hun plannen en komen ze al vrij snel op het Complimentenspel uit. ,,Eigenlijk dachten we dat dit spel al zou bestaan, maar dat bleek niet zo te zijn. Zo onbevangen als we zijn, doken we in dit avontuur en onderzochten we het idee.”
In de rubriek Hoe is het nu met? Zoeken we mensen op die een rol speelden in het nieuws van een of meerdere jaren geleden. Hoe gaat het nu met ze? Vandaag: de bedenkers van het Complimentenspel.
Lancering van het spel
Het voornaamste doel is heel logisch volgens de onderneemster. ,,We willen de wereld positiever en complimenteuzer maken. Ik hoop dat iedereen beseft dat je goed bent zoals je bent.” Om dit doel over te brengen, wordt het spel in 2017 ontwikkeld voor het onderwijs en begeleidend Nederland. Manon: ,,Maar eigenlijk wordt het al jarenlang veel breder ingezet. Van basisscholen tot aan bejaardentehuizen.”
In het spel hoef je niet te winnen, het gaat er juist om dat je de ander ziet en erkent. ,,Het doosje bevat tachtig kleurrijke kaartjes waar verschillende complimenten zijn opgeschreven. Het laagdrempelige spel kun je met vriendinnen doen, in de klas of op je werk.”
Het Complimentenspel is in totaal al ruim vijfentwintigduizend keer verkocht in Nederland, België en Duitsland
Naast het Complimentenspel geven de twee ook nog workshops en trainingen. Daphne: ,,Een teamoverleg kan bijvoorbeeld heel praktisch en zakelijk zijn. Hoe mooi is het om af te sluiten met dit spel zodat je kan laten zien wat je waardeert in de ander?”
Kroon op het werk
Het Complimentenspel is in 2019 de winnaar van de publieksprijs Innovatie Award Primair Onderwijs bij de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht geworden. Manon: ,,Het raakte ons enorm omdat de prijs ons erkenning en waardering geeft. Het zet een kroon op ons werk en inzet.”
Dit heeft ervoor gezorgd dat Daphne en Manon nog meer energie krijgen om door te gaan met dit spel. ,,We hebben het de afgelopen jaren één keer aangepast door twintig nieuwe complimenten toe te voegen en zijn nu helemaal tevreden.”
Internationaal succes
Naast het toevoegen van nieuwe complimenten zijn er ook twee nieuwe spellen ontwikkeld. Manon: ,,We hebben nu een versie voor kinderen met autisme en ADHD. Vaak krijgt deze doelgroep te horen dat ze het niet goed doen.”
Daar zijn zij het niet mee eens. ,,Wij vinden het juist belangrijk dat hun eigenschappen ook gewaardeerd en gezien mogen worden.”
Momenteel zijn ze bezig om voor meer doelgroepen een speciale versie te maken. Denk aan pubers, hoogbegaafde kinderen of collega’s. Manon: ,,Helaas moeten we keuzes maken en kan niet alles gelijk uitgebracht worden.”
Dit komt omdat het spel inmiddels ook internationaal een groot succes is. ,,Het Complimentenspel is in totaal al ruim vijfentwintigduizend keer verkocht in Nederland, België en Duitsland!”
Aanstaande woensdag 1 maart is het Nationale Complimentendag. Daphne: ,,We hopen dat mensen inzien dat complimenten geven een universele behoefte is. Geef elkaar daarom een compliment, het is gratis.”
En wat het mooiste compliment uit het Complimentenspel is? Daar hoeven de twee niet lang over na te denken. ,,Ik vind je helemaal goed zoals je bent.”
Meer informatie over het Complimentenspel? Kijk dan op complimentenspel.nl. Bron: AD 27-02-2023

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek