Vriendin

Vriendin nr 09 – februari/maart 2019

Manon en Daphne bedachten het Complimentenspel

“ Elke reactie op ons spel geeft weer kippenvel” 

1 maart is het Complimentendag, een mooie dag voor een extra complimentje. Bijvoorbeeld via het spel dat Manon (29) en Daphne (45) bedachten. Nog geen maand na de lancering van hun spel werden ze uitgenodigd in een tv-programma. “ Toen kregen we door dat een succes was”

Meteen enthousiast
Daphne: “Manon en ik hadden meteen een klik toen we elkaar vier jaar geleden leerden kennen tijdens de opleiding tot kindercoach. Aan de keukentafel hadden we het over het gebruik van spellen in het begeleiden van kinderen. Ik flapte eruit dat het me zo leuk leek om zelf een keer een spleet ontwikkelen. Manon vertelde dat ze zoiets een keer in elkaar had geknutseld; geplastificeerde kaartjes met complimenten. Was het niet leuk om daar iets mee te doen? Ik was meteen enthousiast, maar vroeg me ook af: zou zoiets niet al bestaan? We pakten de laptop erbij. Dagen later hadden we nog niks gevonden. We keken elkaar aan. Hoe kon het dat zo’n spel er nog niet was? Al snel werden we ontzettend blij van het idee om zelf zoiets te ontwikkelen. Alleen hadden we geen flauw idee hoe je iets aanpakt. Maar omdat we allebei zo enthousiast waren, wilden we het in elk geval proberen.” 

Meer impact
Manon: “De kaarten die ik jaren ervoor al had gemaakt voor mijn eerste knutselles, namen we als uitgangspunt voor ons nieuwe Complimentenspel. Stuk voor stuk scherpten we alle opdrachten aan en kwamen we erachter dat een compliment dat met “ik” begint het sterkst overkomt. Als je namelijk zegt: ‘ Jij bent heel georganiseerd’, heeft de ontvanger de neiging om het af te zwakken door bijvoorbeeld te zeggen: ‘ Nou, dat valt wel mee hoor, je zou mijn kledingkast eens moeten zien. ‘ Zeg je: ‘ ik vind jou heel erg georganiseerd’, dan komt dat anders over en stelt de ander hetzelfde compliment minder snel ter discussie. Verder heeft een compliment over een karaktertrek of eigenschap meer impact dan een compliment over uiterlijk. Zoals: ‘ik vind dat je goed kunt troosten.’ Of: ‘ik vind dat je aardige dingen over anderen zegt.’ uiteindelijk bedachten we mer dan honderd complimenten, waarvan we er tachtig selecteerden voor het spel”.

Twijfels en paniek
Manon; “Tijdens het bedenken van ons spel zaten Daphne en ik in een soort roes. De twijfels kwamen pas toen we aan de slag gingen met de vormgeving van de kaarten en de speldoos. Opeens vroegen we ons af: wie zit er nu op ons complimentenspel te wachten? Daphne belde me een keer ’s ochtends vroeg in paniek, omdat ze de halve nacht had wakker gelegen; moeten we dit nou wel doen? Het kost zo veel tijd en geld. Straks staat de schuur vol met dozen en koopt niemand een spel van ons…..Gelukkig hadden we zo’n zenuwinzinking meestal niet op hetzelfde moment, zodat we elkaar konden laten uitrazen en helpen. En gelukkig kwam daarna altijd weer de drive terug om wel door te gaan. 

Onze missie, om mensen complimenteuzer en positiever te maken, was sterker en groter dan onze angst en twijfels.” 

Daphne: “Manon kende een vormgever die ons wilde helpen om het spel precies zo te maken zoals wij in ons hoofd hadden. Daarin waren Manon en ik het niet altijd met elkaar eens. Soms ontstonden er stevige discussies. maar het fijne is dat we er goed over kunnen praten en daardoor komen we er uiteindelijk altijd uit.”

Echt geraakt
Manon: “Met een compliment geeft je iemand meer dan alleen een goed gevoel. het maakt dat de ander zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. We krijgen vaak de vraag hoe we zo veel ontzettend uiteenlopende complimenten hebben kunnen verzinnen. Voor ons is het gewoon om met complimenten te strooien. Maar veel mensen vinden dit lastig en zijn dan verrast en echt geraakt door wat een oprecht compliment teweeg aanbrengen.

Het mooiste compliment vinden wij: ik vind je helemaal goed zoals je bent. We hopen dat mensen elkaar en zichzelf nog meer accepteren zoals ze zijn, met al hun leuke en niet leuke eigenschappen.”

De eerste reacties
Manon: “Het was een spannend moment toen we de eerste Complimentenspellen verstuurden. Naar bekenden, maar ook naar onbekende kindercoaches en leerkrachten die op onze social media hadden gezien dat we bezig waren met het ontwikkelen van het spel. Ik weet nog dat Daphne me belde en riep: “ We hebben de eerste reactie! Hou je vast, zit je…? Ze las een mail voor van een juf die het spel had gebruikt met haar klas en er zo blij mee was. De tranen liepen over onze wangen. Dit was precies wat we hoopten.”

Daphne: “Nog geen maand later werden we uitgenodigd voor een tv-programma. Dat was het moment dat we doorkregen dat het Complimentenspel een succes was. Ook bijzonder was het moment waarop ik werd gebeld door iemand die honderd spellen wilde afnemen. Tot mijn verbazing hadden we die niet eens meer op voorraad. het klinkt gek, maar daar was ik echt van in shock. Ineens besefte ik dat we bijna uitverkocht waren. Niks volle schuur met dozen en spelletjes die niemand wilde hebben.”

Nieuwe Spellen
Manon: “Inmiddels komt de vierde druk van ons Complimenten spel eraan. het succes van het spel heeft ons aan het denken gezet. En dus gingen we opnieuw aan de keukentafel zitten en bedachten we twee varianten speciaal voor kinderen met autisme en ADHD. De complimenten en die spellen zijn gericht op unieke eigenschappen en sterke punten van deze vaak kwetsbaren groepen.” Daphne: “ We hebben de NOT innovatie publiekswaard voor het primair onderwijs gewonnen. Ongelofelijk! Nog steeds wordt elke reactie die we krijgen voor kippenvel.” 

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek