Complimentenspel: werkvormen

Er zijn talloze ideeën en werkvormen te bedenken om het Complimentenspel in te zetten. Je kunt de kaartjes op veel verschillende manieren gebruiken.
Je kunt een volledige set aan werkvormen downloaden op deze site.
Deze inspirerende werkvormen zijn in een boekje gebundeld, zodat je dit kunt printen en direct kunt inzetten. Je kunt deze werkvormen downloaden met de code uit de spelhandleiding, welke meegeleverd wordt met het Complimentenspel. Wanneer je het Complimentenspel niet aanschaft maar wel heel benieuwd bent naar de werkvormen, kun je deze ook los aanschaffen.

En dan hebben we nog iets anders leuks voor je klaar staan; de Complimenten-Toolkit. De Complimenten-toolkit zit vol met leuke dingen zoals een poster, werkvormen, verhalen, knutseltips. Kortom vooral veel complimenten-inspiratie, zodat jij dit dagelijks mee kunt nemen in de opvoeding of je werk en mee helpt aan een sprankelende omgeving. Vraag jouw Complimenten-toolkit hier gratis aan.
En nog meer leuks; Wanneer je de Complimenten-Toolkit aanvraagt ontvang je regelmatig leuke tips, ideeën en werkvormen.

We willen je tevens uitdagen om je eigen creativiteit te gebruiken en ideeën en werkvormen rondom de complimenten te bedenken. Heb je zelf een leuk idee, dat je wilt delen met andere ouders en/of vakgenoten? We zouden het ontzettend leuk vinden als je dit aan ons laat weten zodat we met elkaar de wereld een stukje complimenteuzer en positiever maken! Op deze pagina lees je tips en ervaringen van anderen.

Een compliment op een onverwachts moment

Verras een kind met een onverwacht compliment. Dit zorgt zeker voor een lach op het gezicht van het kind! Leg een compliment op het kussen, voordat je kind naar bed gaat. Doe een compliment in de broodtrommel of geef een compliment mee in de tas naar kamp.

Iedereen wordt verwend met een compliment

Leg alle kaartjes op z’n kop op een tafel.
Wijs een kind aan die een kaartje mag pakken.
Het kind pakt een kaartje en leest deze hardop voor en brengt dit kaartje naar het kind waarbij dit (volgens hem/haar) past en geeft het compliment aan het desbetreffende kind.
Als begeleider kun je eventueel doorvragen op het gegeven compliment. Je kunt vragen stellen zoals
“Wat maakt dat je dit compliment vind passen bij (naam kind)?” / “Waaraan merk je dat?” / “Kun je uitleggen waarom (naam kind) dit compliment van je krijgt?”
Daarna mag het kind dat het compliment heeft ontvangen naar voren om het volgende compliment te geven.
Ga door totdat iedereen minimaal één compliment heeft gekregen.
Het vraagt enige sturing en begeleiding om te zorgen dat iedereen in de groep een compliment krijgt. Stimuleer de kinderen om hierbij te helpen en te kijken naar de kinderen die nog geen kaartje op hun tafel hebben.