Happinez

Happinez- 1 maart 2017

Hoe je de beste complimentjes geeft en ze ontvangt

“Wat straal je vandaag!” “Knap gedaan, die klus!” “Wat kun jij goed luisteren.”
Een oprecht compliment geeft je het gevoel dat je gezien wordt.

Maak je ze eigenlijk te weinig? Of vind je het lastig een pluim zonder tegensputteren in ontvangst te nemen? Vijf tips, omdat het vandaag complimentendag is!

Strooi ze rond
Net zoals een glimlach is een compliment een klein cadeautje dat niets kost. Er is dus geen enkele reden om er zuinig mee te zijn. Probeer elke dag minstens een welgemeend compliment uit te delen. Je zult niet alleen zien dat je de ontvanger er blij mee maakt, maar ook dat je er zelf vrolijk van wordt. Mits geheel gemeend, natuurlijk

Wees oprecht
Want dat is wel een belangrijke: een compliment heeft alleen waarde als het oprecht is. Prijs iemands gevoel voor humor, zijn aanstekelijke enthousiasme of zijn nieuwe schoenen dus niet omdat je iets “moet” zeggen. En zeg het wanneer het je te binnen schiet, want een impulsief compliment is het leukst: dat komt recht uit het hart.

Wees persoonlijk
De complimentjes die je bijblijven hebben je vaak geraakt omdat ze te maken hadden met iets dat belangrijk voor je was, of omdat ze precies op het juiste moment kwamen. Als iemand hard gewerkt heeft aan een lastige opdracht, doet een pluim voor al die arbeid extra goed. Wie onzeker is over zijn kleding, waardeert een compliment over die blitse nieuwe schoenen.

Neem het in ontvangst
Gek eigenlijk hoe lastig het soms kan zijn om een compliment gewoonweg in ontvangt te nemen. Voor je het weet zwak je het af: “nee hoor, iemand anders deed het nog veel beter dan jij”, of: “ach, die tui, dat is een uitverkoop van drie jaar terug.”
Zonde, want zo doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook degene die gewoon iets aardigs tegen je wilde zeggen. Een enthousiast “dank je wel” is een prima antwoord. Zie een compliment als een presentje, dat neem je ook aan zonder het te bagatelliseren.

Complimenteer jezelf
Voel je je wel eens ongemakkelijk als je een pluim krijgt, train jezelf dan in het verdragen van complimenten. Zeg elke dag tegen jezelf wat je goed gedaan hebt, waarom je trots op jezelf bent. Zo ga je jezelf meer waarderen, en ontvang je waardering dus ook gemakkelijker van iemand anders.

Win een Complimentenspel
Manon Ende en Daphne Hoogendoorn willen Nederland een beetje complimenteuzer en positiever maken, en bedachten dat je daarmee het beste kan beginnen bij kinderen. Ze ontwikkelden het Complimentenspel, waarmee je elkaar kunt uitdagen positiever naar jezelf en de ander te kijken. We verloten drie exemplaren van het spel. Kans maken? Mail dan voor vrijdag 3 februari naar(….) waarom jij graaf een Complimentenspel zou winnen, en vergeet niet je adresgegevens. (WINACTIE IS VOORBIJ)

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek