Accepteer jezelf zoals je nú bent

Een van de interessante concepten in de psychologie en persoonlijke ontwikkeling is het idee van het “ware zelf” versus het “ideale zelf”. Het ware zelf verwijst naar de persoon die je echt bent, terwijl het ideale zelf verwijst naar de persoon die je zou willen zijn of die je denkt dat je zou moeten zijn. Het verschil tussen deze twee zelfbeelden kan soms leiden tot stress, angst en ontevredenheid.

Meer inzicht hierin kan helpen om dit te voorkomen én je ware zelf te accepteren, precies zoals je nu bent.  

Eerst even wat meer uitleg:

Het ware zelf kan worden gezien als de som van al onze ervaringen, gevoelens, gedachten en gedragingen. Het omvat onze sterke punten en zwakke punten, onze talenten en beperkingen. Alles wat ons uniek maakt. Het ware zelf is wie we zijn als we niet proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen of onszelf, en als we ons niet laten beïnvloeden door externe factoren zoals sociale druk.

Aan de andere kant is het ideale zelf het beeld dat we hebben van wie we zouden willen zijn. Het omvat onze dromen, doelen en aspiraties, evenals onze overtuigingen over wat een “goed” persoon zou moeten zijn. Het ideale zelf kan soms worden gevormd door onze ouders, leraren, vrienden, de media of de samenleving als geheel.

Het verschil tussen het ware zelf en het ideale zelf kan soms leiden tot gevoelens van ontevredenheid, omdat we het gevoel hebben dat we niet voldoen aan de verwachtingen van onszelf en/of anderen. We kunnen ons bijvoorbeeld vergelijken met anderen die we als “beter” of “succesvoller” beschouwen dan onszelf, of we kunnen onszelf voortdurend bekritiseren omdat we niet voldoen aan onze eigen standaarden.

Om meer in lijn te komen met ons ware zelf en ons minder te laten beïnvloeden door ons ideale zelf, is het belangrijk om onszelf te accepteren zoals we zijn en onszelf te vergeven voor onze zwakke punten en fouten. 

En geloof me, die hebben we echt allemaal. 

Mijn ideale zelf heeft altijd een schoon en opgeruimd huis, is de hartelijke gastvrouw waar iedereen welkom is, gaat de hele dag fluitend door het leven, heeft engelen geduld met de kinderen etc. 

De realiteit? Nou ja… laten we zeggen… die is anders. Vieze kopjes op het aanrecht, rondslingerend speelgoed, af en toe chagrijnig en een kort lontje naar de kinderen. En ja, dat is dan dus óók mijn ware zelf. Niet ideaal, maar wel precies zoals het soms is.  

Maar gelukkig heeft je ware zelf ook écht hele mooie kanten, want ook die hebben we allemaal. 

 

Door onze eigen unieke kwaliteiten te erkennen en te waarderen, kunnen we meer zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen. Het is ook belangrijk om ons te richten op onze eigen doelen, dromen en wensen in plaats van ons te laten beïnvloeden door wat anderen van ons verwachten.

In plaats van te proberen te voldoen aan een onrealistisch ideaalbeeld, kunnen we ons richten op persoonlijke groei en ontwikkeling op ons eigen tempo en op onze eigen voorwaarden. Door ons te concentreren op onze sterke punten en talenten en deze te gebruiken om onze doelen te bereiken, kunnen we ons meer in lijn voelen met ons ware zelf en meer tevreden zijn met wie we zijn en waar we naartoe gaan in het leven.

De vergelijking tussen het ware zelf en het ideale zelf kan leiden tot ontevredenheid en stress. Om meer in lijn te komen met ons ware zelf en ons minder te laten beïnvloeden door ons ideale zelf, is het belangrijk om:

1. Onszelf te accepteren zoals we zijn en onszelf te vergeven voor onze zwakke punten en fouten. 

2. Onze eigen unieke kwaliteiten te erkennen en te waarderen.

3. Ons te concentreren op onze eigen doelen en verlangens in plaats van ons te laten beïnvloeden door wat anderen van ons verwachten.

4. Ons te richten op persoonlijke groei en ontwikkeling op ons eigen tempo en op onze eigen voorwaarden.

5. Onze sterke punten en talenten te gebruiken om onze doelen te bereiken.

Door deze acties in de praktijk te brengen, kunnen we ons meer in lijn voelen met ons ware zelf en meer tevreden zijn met wie we zijn en waar we naartoe gaan in het leven. 

En dat gunnen we iedereen. 

Deze fantastische posters hebben niet voor niets de teksten “ik ben precies goed genoeg” en “ik ben helemaal goed zoals ik ben” 

Dit heeft alles te maken met acceptatie van jezelf. Acceptatie van je wáre zelf, met alles wat daarbij hoort. 

Jezelf accepteren zoals je nú in werkelijkheid bent – zonder mitsen, maren en voorwaarden. 

Lukt jou dat? 

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek