jong geleerd is oud gedaan

Als ik over straat loop met mijn dochter zie ik haar haar hand opsteken naar automobilisten die ons laten oversteken. Ze zegt gedag tegen de mensen die we passeren en bedankt als ze een broodje krijgt bij de bakker. Jong geleerd, is oud gedaan toch? Dat is zeker ook met vriendelijkheid, waardering en positief gedrag. Het is belangrijk om dit voor te leven en door te geven, daar wordt de maatschappij immers een stuk vriendelijker van.

Waardering, erkenning en positief gedrag stimuleren zijn essentiële elementen in de opvoeding en in het dagelijks leven. Door waardering en erkenning te geven aan anderen, kunnen we ons allemaal gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Dit kan een enorme impact hebben op ons welzijn, ons zelfvertrouwen en ons gevoel van eigenwaarde.

Jong geleerd is oud gedaan, en daarom is het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te leren hoe ze zichzelf en anderen kunnen waarderen en erkennen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van complimenten en positieve feedback. Als kinderen ervaren dat ze gewaardeerd worden voor wie ze zijn en wat ze doen, leren ze om zichzelf en anderen te respecteren en zichzelf te accepteren zoals ze zijn.

Een manier om dit te doen is door positief gedrag te stimuleren en gewenst gedrag vaker te laten zien. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van complimenten en positieve feedback. Als ouder of leerkracht kun je kinderen leren hoe ze dit kunnen doen. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Het geven van complimenten is een krachtig middel om positief gedrag te stimuleren. Het geeft kinderen de motivatie om gewenst gedrag te blijven vertonen en zelfs te verbeteren. Daarnaast helpt het kinderen om zich gewaardeerd te voelen en om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Wanneer kinderen zich goed over zichzelf voelen, zijn ze meer geneigd om zichzelf positief te uiten en betere beslissingen te nemen.


Maar hoe geef je nu een goed compliment?

Het is belangrijk om specifiek te zijn in wat je waardeert aan de ander. Vermijd vage complimenten zoals “goed gedaan”. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld zeggen “ik waardeer hoe je zo hard werkt aan je wiskundeopdrachten”. Op deze manier weet het kind precies wat hij goed doet en kan hij dit vaker doen.

Daarnaast is het belangrijk om het compliment te richten op het gedrag en niet op het kind zelf. Dus in plaats van te zeggen “je bent zo slim”, kun je beter zeggen “ik vind het knap dat je hard gewerkt aan deze opdracht en dat heeft ervoor gezorgd dat je het begrijpt”.

Naast het geven van complimenten en positieve feedback, is het ook belangrijk om gewenst gedrag te stimuleren. Dit kan door het belonen van goed gedrag, bijvoorbeeld door het geven van een sticker of een ander klein cadeautje. Hierdoor leren kinderen dat gewenst gedrag positieve gevolgen heeft en gestimuleerd wordt.

Maar het gaat niet alleen om kinderen. Ook in het volwassen leven is het belangrijk om waardering en erkenning te geven en te ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld door het uitspreken van dankbaarheid en het geven van complimenten. Door elkaar te waarderen en erkennen, bouwen we aan een positieve omgeving waarin we ons allemaal gezien, gehoord en gewaardeerd voelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat waardering en erkenning niet alleen iets is dat we anderen geven, maar ook iets dat we onszelf kunnen geven. Door onszelf te waarderen en te erkennen voor wie we zijn en wat we doen, leren we om ons eigen gevoel van eigenwaarde te versterken en ons zelfvertrouwen te vergroten. Dit kan ons helpen om beter om te gaan met uitdagingen en moeilijkheden in het leven.

Het inzetten van waardering en erkenning is dus een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Het helpt ons om een positief zelfbeeld te ontwikkelen, gewenst gedrag te stimuleren en een gevoel van verbondenheid en geluk te creëren. Door kinderen te leren hoe ze complimenten kunnen geven en hoe ze zichzelf kunnen waarderen, kunnen we hen helpen om zich te ontwikkelen tot gelukkige en zelfverzekerde volwassenen.

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek