Complimenten kunnen helpen om je ware potentieel waar te maken.

Je ware potentieel – een mooie term, maar wat is het eigenlijk?
“Je ware potentieel” betekent eigenlijk gewoon het beste uit jezelf halen. Het gaat erom te ontdekken wat je echt goed kunt en dat te gebruiken om succesvol te zijn in wat je doet. 

Het betekent dat je jezelf uitdaagt, doelen stelt en werkt om die doelen te bereiken. 

Het gaat ook om het leren van nieuwe dingen en blijven groeien, zelfs als het moeilijk wordt. 

Het is als een reis waarbij je jezelf steeds beter leert kennen en steeds beter wordt in wat je doet. 

Iedereen heeft zijn eigen unieke potentieel, dus het is belangrijk om te ontdekken wat jouw sterke punten zijn en hoe je die kunt gebruiken om succesvol en gelukkig te zijn.

Waarom is het belangrijk om je ware potentieel te ontdekken?

Het is belangrijk om je ware potentieel te ontdekken omdat het gaat om het ontdekken van wat je écht goed kunt en waar je gepassioneerd over bent. Als je je ware potentieel vindt en er naar streeft, kan het je leven veel beter maken.

Stel je voor dat je vastzit in een baan die je niet leuk vindt en waar je niet goed in bent. Het kan behoorlijk frustrerend zijn, toch? Maar als je je ware potentieel ontdekt, kun je een baan vinden waar je talent voor hebt en die je gelukkig maakt. Het kan je helpen om je zelfverzekerd en voldaan te voelen.

Bovendien kan het ontdekken en benutten van je ware potentieel leiden tot succes en voldoening in verschillende aspecten van je leven. Of het nu gaat om je carrière, je relaties of je persoonlijke ontwikkeling, wanneer je je talenten en vaardigheden ten volle benut, kun je echt uitblinken en positieve veranderingen teweegbrengen.

Het ontdekken van je ware potentieel betekent ook dat je jezelf uitdaagt om te groeien en nieuwe dingen te leren. Het houdt je geest scherp en houdt je gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen.

Dus kort gezegd: het is belangrijk om je ware potentieel te ontdekken omdat het je kan helpen om een gelukkiger, succesvoller leven te leiden vol voldoening. Het draait allemaal om het vinden van wat je goed kunt en waar je van houdt, zodat je het beste uit jezelf kunt halen!

Voor veel kinderen, jongeren én volwassenen is dit een zoektocht, met vragen zoals:

  • Wie ben je nou écht? 
  • Waar ben je goed in? 
  • Wat vind je nou écht leuk?

Dit is een proces van zelfontdekking. 

Ieder mens heeft dit zélf te ontdekken, toch kunnen we elkaar hier zéker een handje bij helpen.

Wist je bijvoorbeeld dat jouw complimenten kunnen bijdragen bij het ontdekken en waarmaken van het ware potentieel van de kinderen/ jongeren/ volwassenen in je omgeving?

Om anderen te helpen hun ware potentieel te ontdekken en te bereiken, zijn er verschillende soorten complimenten die kunnen helpen. 

Hier zijn enkele voorbeelden:

1. Specifieke complimenten:
Complimenten die specifiek zijn en gericht zijn op een bepaalde actie of prestatie kunnen ons helpen ons zelfvertrouwen te vergroten en ons aan te moedigen om meer van hetzelfde te doen. Bijvoorbeeld: “Je hebt fantastisch werk geleverd bij het voltooien van dat project. Dankzij jouw overzicht en regie liep het op rolletjes.”

2. Complimenten over onze kwaliteiten:
Complimenten over onze kwaliteiten, zoals ons doorzettingsvermogen, onze intelligentie of onze creativiteit, kunnen ons helpen ons potentieel te zien en ons aanmoedigen om deze kwaliteiten verder te ontwikkelen.
Bijvoorbeeld: “Je bent echt een doorzetter, je hebt het echt goed gedaan om die uitdaging aan te gaan.”

3. Complimenten over onze groei:
Complimenten die onze vooruitgang en groei benadrukken, kunnen ons helpen ons te concentreren op onze vooruitgang en ons aanmoedigen om te blijven groeien en verbeteren. Bijvoorbeeld: “Je bent de afgelopen maanden echt gegroeid in je vermogen om anderen te leiden en te begeleiden.”

4. Complimenten die ons uitdagen: 

Complimenten die ons uitdagen om meer te doen en ons te op een gezonde manier pushen om onze grenzen te verleggen, kunnen ons helpen om ons potentieel te bereiken. Bijvoorbeeld: “Je hebt laten zien dat je heel goed bent in het schrijven van rapporten, ik weet zeker dat je ook een geweldige presentator zou zijn.”

Het is belangrijk om op te merken dat complimenten oprecht moeten zijn en gericht moeten zijn op de inzet die iemand laat zien of eigenschappen die de persoon daadwerkelijk bezit. Vage of overdreven complimenten kunnen juist het tegenovergestelde effect hebben en de motivatie verminderen.

Kortom, complimenten die specifiek, gericht op kwaliteiten of groei, uitdagend en oprecht zijn, kunnen ons helpen ons ware potentieel te bereiken. Door elkaar aan te moedigen en positief te bekrachtigen, kunnen we elkaar helpen groeien en ontwikkelen. En dat is een mooi iets toch? 

Laten we elkaar nóg meer helpen groeien en ontwikkelen – op weg naar ons ware potentieel.

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek