Hoe kun je je kind helpen bij het opbouwen van een positief emotioneel zelfbeeld?

Zoals eerder geschreven zijn er verschillende gebieden waarop het zelfbeeld van kinderen wordt ontwikkeld.

Één daarvan is het emotioneel zelfbeeld.

In deze blog geven we tips, welke je als ouder kan gebruiken om je kind(eren) te ondersteunen en te helpen bij het opbouwen van een positief emotioneel zelfbeeld:

  1. Geef onvoorwaardelijke liefde en acceptatie:
    Laat het kind weten dat je onvoorwaardelijk van hem/haar houdt en accepteer hem/haar zoals hij/zij is, met alle gebreken en sterke punten.
  2. Luister naar je kind:
    Zorg ervoor dat je luistert naar wat het kind te zeggen heeft en moedig hem/haar aan om zijn/haar gevoelens te uiten.
  3. Geef positieve feedback:
    Geef regelmatig positieve feedback en erkenning voor de goede dingen die het kind doet en de sterke punten die hij/zij heeft.
  4. Help bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden:
    Help het kind bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en relaties met anderen, bijvoorbeeld door samen te spelen en te praten over het belang van vriendschap en samenwerking.
  5. Moedig het kind aan om uitdagingen aan te gaan:
    Moedig het kind aan om uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te proberen, en help hem/haar bij het ontwikkelen van een groeimindset die gericht is op leren en verbetering.
  6. Help het kind bij het ontwikkelen van veerkracht:
    Help het kind bij het ontwikkelen van veerkracht en het omgaan met tegenslagen en mislukkingen, bijvoorbeeld door te praten over hoe hij/zij zich voelt en hoe hij/zij kan omgaan met stressvolle situaties.
  7. Wees een rolmodel:
    Wees zelf een rolmodel voor een positief emotioneel zelfbeeld en laat het kind zien hoe je omgaat met emoties en moeilijke situaties.

Door deze tips te volgen, kunnen je als ouder je kind helpen bij het opbouwen van een positief emotioneel zelfbeeld en hem/haar de tools geven die hij/zij nodig heeft om een gezond en gelukkig leven te leiden.

We zijn benieuwd welk inzicht jij hier uit hebt gehaald en waar je mee aan de slag gaat. Laat het gerust weten in een reactie!

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek