Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg

Complimenten zijn een belangrijk onderdeel van onze sociale interacties. Ze kunnen ons een gevoel van waardering en erkenning geven, en kunnen zelfs ons zelfvertrouwen vergroten. Maar de manier waarop complimenten worden gegeven, kan sterk variëren tussen verschillende culturen en subculturen. In deze blog zullen we bespreken hoe complimenten werken in de Nederlandse cultuur en hoe deze kunnen verschillen van andere culturen.

Verschillende culturen met verschillende normen, waarden en gebruiken. 

In Nederland is er een bekend gezegde: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Dit gezegde kan van invloed zijn op hoe complimenten worden gegeven en ontvangen. In Nederland wordt het vaak als onbescheiden of opschepperig beschouwd om te veel nadruk te leggen op individuele prestaties of uiterlijke kenmerken terwijl de intentie juist is om waardering te tonen. Daarom zijn complimenten in Nederland vaak subtieler en bescheidener dan in sommige andere culturen.
In Nederland wordt het geven en ontvangen van complimenten nog regelmatig als ongemakkelijk ervaren. Desondanks kan het geven van een compliment een positieve invloed hebben op de ontvanger. Een compliment kan iemand blij maken, zelfvertrouwen geven en motiveren om door te gaan met wat hij of zij doet. Het is dan ook zeker de moeite waard om af en toe een compliment te geven, ook al voelt het misschien wat onwennig.

In sommige Aziatische culturen, zoals de Japanse en Koreaanse cultuur, wordt het geven van complimenten gezien als een belangrijke manier om respect te tonen. Het kan echter wel anders zijn dan in de Nederlandse cultuur. In Japan wordt het geven van een compliment vaak indirect gedaan, bijvoorbeeld door te zeggen dat iets “niet slecht” is in plaats van te zeggen dat het “goed” is. In Korea is het daarentegen gebruikelijk om complimenten directer te geven en wordt het als een teken van beleefdheid gezien.

In Latijns-Amerikaanse culturen, zoals de Mexicaanse cultuur, is het geven van complimenten ook belangrijk. In deze culturen wordt het geven van complimenten vaak gezien als een manier om warmte en verbinding te creëren. Het geven van een compliment kan hier ook gezien worden als een manier om de ander te respecteren en te waarderen.

In de Verenigde Staten worden complimenten ook veel gegeven, maar net als in Japan kunnen deze soms indirect worden gegeven. In plaats van direct te zeggen “Je ziet er geweldig uit vandaag”, kan er bijvoorbeeld gezegd worden: “Wat een mooie outfit heb je vandaag aan.” Op deze manier wordt het compliment subtieler gebracht.

Het geven en ontvangen van complimenten kan dus sterk verschillen tussen culturen. In sommige culturen is het gebruikelijk om elkaar complimenten te geven over uiterlijk, terwijl in andere culturen complimenten over het innerlijk meer gewaardeerd worden.
Ook de manier waarop een compliment wordt gegeven kan verschillen. In sommige culturen wordt bijvoorbeeld verwacht dat een compliment indirect wordt gegeven, terwijl in andere culturen juist een directe benadering wordt gewaardeerd.
Een ander aspect dat meespeelt is de hiërarchie tussen mensen. In sommige culturen is het gebruikelijk om complimenten te geven aan mensen die ouder zijn, of een hogere functie hebben. In andere culturen is dit minder belangrijk en worden complimenten gegeven aan iedereen die het verdient.

Ieder mens heeft ook een persoonlijke stijl en voorkeur.
Naast culturele verschillen kan ook de persoonlijke stijl van communicatie een rol spelen in hoe complimenten worden gegeven en ontvangen. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld meer gewend aan het geven van complimenten en zullen dit vaker doen dan anderen.

De context waarin een compliment wordt gegeven speelt ook een rol.
Ook kan de context waarin een compliment wordt gegeven van invloed zijn op hoe het wordt ontvangen. Een compliment dat wordt gegeven in een professionele context kan bijvoorbeeld anders worden geïnterpreteerd dan een compliment dat wordt gegeven tussen vrienden.

Al met al is het geven van complimenten iets wat in verschillende culturen anders kan worden ervaren en anders kan worden gedaan. Of het nu indirect, direct, subtiel of uitbundig is, het kan een mooie manier zijn om respect, warmte en verbinding te creëren en de ander te laten zien dat hij of zij gewaardeerd wordt. Als je oprecht bent en je complimenten met respect geeft, zal de ontvanger zich waarschijnlijk gewaardeerd voelen en zullen je complimenten positief worden ontvangen.

Dus waarom zou je niet af en toe een oprecht compliment geven?
Gewoon doen!

Doe maar normaal… maar een compliment kan nooit kwaad! 🙂

Inspiratie nodig voor welke complimenten je zou kunnen geven? Bekijk dan hier of het Complimentenspel iets voor jou is.

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek