Het Complimentenspel? Wat een onzin!

“Het Complimentenspel? Wat een onzin! Dat verzin ik toch gewoon zelf…”

“Complimenten moeten oprecht zijn en écht uit je hart komen, dat kan niet via kaarten…”

“Waarom een spel als ik het ook zelf kan bedenken?”

Soms krijgen we reacties op social media of via de mail die niet zo positief en lovend zijn over het Complimentenspel.
(Opvallend genoeg zijn dit niet de mensen die het gebruiken, maar degenen die vooraf al denken “Dit is niks. Wat een onzin. Belachelijk.”)

Op het begin van ons ondernemersavontuur schrokken we hier erg van. Inmiddels niet meer; zoveel mensen – zoveel meningen.
Een negatieve reactie of mening doet niets af aan het plezier en de positiviteit die het spel al bij heel veel gebruikers verspreid. Gelukkig maar.

Toch vinden we het leuk om óók op deze kritische opmerkingen te reageren.

Misschien denk jij ergens ook wel… “Ik vind het niet spontaan als ik het van een kaartje moet hebben.”
Wij snappen deze vragen en opmerkingen namelijk óók.

Spontane, oprechte complimenten vanuit je hart die je ‘gewoon even’ zelf verzint zijn fantastisch.
Wij zijn de láátsten die zeggen dat je deze niet moet geven. Zéker doen!

En als jij het Complimentenspel hier niet bij nodig hebt of niet bij wil gebruiken, geen enkel probleem…

Toch hebben we het Complimentenspel wel gemaakt, omdat we hier de toegevoegde waarde zéker van zien.
Wij zien namelijk nog regelmatig dat het voor veel mensen makkelijker is om kritiek te geven in plaats van complimenten.
Daarnaast zien we dat de inhoud van de complimenten die we spontaan om ons heen horen vaak écht beter kan. Krachtiger. Impactvoller.
De complimenten die we spontaan aan elkaar geven mogen minder oppervlakkig en minder gericht op uiterlijk of prestaties.

Het Complimentenspel inspireert hierin en daagt je uit om te variëren met verschillende soorten complimenten.
Het geeft woorden aan dat wat je opmerkt, voelt en ervaart maar niet altijd zélf spontaan in woorden kunt vangen.
In een gemiddelde klas waarin er met complimenten gewerkt wordt zonder een spel als dit hoor je 10x ‘je bent een goede voetballer’ of ‘je hebt mooie schoenen’
De kaarten geven dan écht een taal erbij en veel meer inhoud en diepgang.

Daarnaast kun je het Complimentenspel op heel veel manieren inzetten. De spelvormen laten je op een leuke en afwisselende manier met complimenten aan de slag gaan en zorgen er vooral voor dat je (nog) meer positiviteit in je leven kunt toelaten. En wie wil dat nou niet… 🙂

Het Complimentenspel is dus écht een geweldige manier om (meer) positiviteit en waardering in je leven te brengen. Het kan helpen om je relaties te versterken en je zelfvertrouwen te vergroten. Het spel daagt je uit om creatief te zijn met complimenten en kan zelfs leiden tot nieuwe inzichten over jezelf en anderen.

Het idee achter het Complimentenspel is eenvoudig: het draait allemaal om het geven en ontvangen van complimenten.
Het doel is om elkaar te laten voelen dat je gewaardeerd wordt en om te laten zien dat je oog hebt voor de positieve eigenschappen van anderen.

Nog even een kleine opsomming voor de kritische mensen onder ons, die nog steeds denken…
“Leuk allemaal… Maar waarom zou je een spel spelen om complimenten te geven en te ontvangen?”

Hier zijn enkele redenen:

 • Positiviteit vergroten:
  Het Complimentenspel kan je helpen om je te richten op de positieve eigenschappen van anderen en jezelf. Door je te concentreren op wat er goed is in plaats van wat er mis is, kun je je algehele stemming en welzijn verbeteren.
 • Verbeteren van relaties:
  Het geven van complimenten kan de band tussen mensen versterken. Het geven van complimenten laat zien dat je de inspanningen van anderen waardeert en dit kan leiden tot een gevoel van verbondenheid.
 • Zelfvertrouwen vergroten:
  Het geven van complimenten kan ook je eigen zelfvertrouwen vergroten. Wanneer je anderen complimenteert, voel je jezelf ook beter en positiever over jezelf.
 • Variatie:
  Het Complimentenspel is elke keer weer anders. Er zijn veel verschillende complimentenkaarten, waardoor geen enkele keer hetzelfde is. De complimentenkaarten en spelmogelijkheden bieden talloze mogelijkheden om te variëren en uit te dagen. Je kunt het spel aanpassen aan verschillende situaties en mensen. Het is zowel één op één te gebruiken als in kleine en grote groepen. Je kunt het kort of lang inzetten. Dit houdt het spel fris en interessant.

Het Complimentenspel is dus een geweldige tool om meer positiviteit in je leven te brengen. Het kan helpen om relaties te versterken en zelfvertrouwen te vergroten. Door deel te nemen aan dit spel kun je jezelf en anderen eraan herinneren hoe belangrijk het is om waardering te hebben voor jezelf, elkaar en de goede dingen in het leven.

…En wie wil dat nou niet 🙂

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek