fbpx

Wat is beter; een compliment dat begint met “jij bent…” of “ik vind…”

Wat is beter; een compliment dat begint met “jij bent…” of “ik vind…”?


We krijgen soms een opmerking van mensen die het er niet mee eens zijn dat we de complimenten op de complimentenkaarten uit het Complimentenspel hebben geformuleerd vanuit de ik-boodschap.

Zij hebben dan liever een persoonlijke voorkeur voor het gebruik van ‘jij bent..’
Wij hebben echter heel bewust, na goede overweging en argumenten, gekozen voor het gebruik van ‘ik vind…’

In deze blog gaan we in op het verschil tussen beide en bespreken we verschillende voordelen van complimenten geven vanuit de ik-vorm.

Veel leesplezier!


Wat is beter?
Complimenten die beginnen met “jij bent…” of “ik vind…”?

Beide manieren van complimenten geven kunnen effectief zijn, afhankelijk van de situatie en de persoon aan wie je het compliment geeft.

Het gebruik van “jij bent” bij een compliment kan de aandacht vestigen op de positieve kwaliteit die de persoon bezit, zoals “Jij bent zo’n goede vriend(in)”, “Jij bent echt slim”, enzovoort. Dit soort complimenten zijn direct en duidelijk, en geven de ontvanger het gevoel dat hun persoonlijke kwaliteiten gewaardeerd worden.

Het gebruik van “ik vind” bij een compliment kan de aandacht vestigen op de manier waarop de persoon jou heeft beïnvloed, zoals “Ik vind dat je zo’n geweldige spreker bent”, “Ik vind je schilderijen fantastisch”, enzovoort. Dit soort complimenten benadrukken hoe de persoon jouw perspectief of mening heeft beïnvloed, en laten zien dat je hun inzet, prestaties of eigenschappen waardeert.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen “jij bent” of “ik vind” af van de context van de situatie en de persoon aan wie je het compliment geeft. Het belangrijkste is dat je het compliment oprecht en oprecht meent en dat je specifiek bent over wat je waardeert en waarom.

Complimenten geven vanuit de ik-vorm kan verschillende voordelen hebben, waaronder:

 • Het is persoonlijk:
  Door te beginnen met “ik vind” of “ik ben onder de indruk van” maak je duidelijk dat het compliment jouw persoonlijke mening is en dat je oprecht onder de indruk bent van de persoon. Dit kan een sterkere indruk achterlaten dan een algemeen “jij bent geweldig”.
 • Het kan een betere feedback-lus creëren:
  Als je specifiek benoemt wat jíj goed vindt, kan de persoon dit gemakkelijker ontvangen. Complimenten met ‘jij bent..’ worden over het algemeen meer ontkracht of in twijfel getrokken, ten op zichtte van complimenten die beginnen met ‘ik vind…’ Het is dan immers jouw ervaring en feedback richting diegene. Hierdoor zal de ontvanger van het compliment zich meer gesteund voelen en gemotiveerder zijn om op dezelfde manier door te gaan. Dit kan helpen bij het versterken van de positieve feedback-lus en een gevoel van verbondenheid tussen deze persoon en jou creëren.
 • Het kan de persoon aanmoedigen om zijn of haar kwaliteiten te ontwikkelen:
  Door specifieke complimenten te geven, kan je iemand aanmoedigen om hun kwaliteiten verder te ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld zegt “Ik ben onder de indruk van je vermogen om te organiseren”, kan dit iemand aanmoedigen om zijn of haar organisatorische vaardigheden verder te ontwikkelen.
  Bij complimenten die beginnen met ‘jij bent…’ spreek je meer over een vaststaand feit en is er gevoelsmatig minder ruimte om hierin te groeien en te ontwikkelen.
 • Het kan communicatie verbeteren:
  Het geven van complimenten vanuit de ik-vorm kan ook helpen bij het verbeteren van de communicatie tussen mensen. Als je specifieke complimenten geeft vanuit de ik-vorm, kan dit leiden tot meer openheid en oprechtheid tussen de mensen. Wij zijn sowieso fan van spreken vanuit de ik-vorm. Met een ik-boodschap houd je de mededeling dicht bij jezelf en breng je beter over wat je wilt bereiken/ zeggen. Dit maakt de onderlinge communicatie helder en duidelijk.

Kortom, complimenten geven vanuit de ik-vorm kan helpen om een positieve en persoonlijke feedback-lus te creëren. Deze complimenten kunnen beter ontvangen worden, kunnen leiden tot een betere communicatie én zijn een aanmoediging om vaardigheden te ontwikkelen.

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek

Ga naar de bovenkant