Leer kinderen de kracht van dankbaarheid

De kracht van dankbaarheid is enorm. In deze eerder verschenen blog deelden we tien voordelen van het gebruik van een Lijstje vol Dankbaarheid.

Je kunt je vast voorstellen dat het helpend is als ‘dankbaarheid’ echt een way of life wordt en je dit gevoel daarmee ook uitdraagt en voorleeft aan je kinderen.

Het is, ons inziens, erg belangrijk om kinderen de kracht van dankbaarheid te leren en voor te leven. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Dankbaarheid ontwikkelt een positieve houding:
    Dankbaarheid kan kinderen helpen om een positieve en optimistische houding te ontwikkelen, waardoor ze beter om kunnen gaan met uitdagingen en tegenslagen.
  • Dankbaarheid versterkt relaties:
    Door dankbaarheid te tonen, kunnen kinderen leren om waardering en respect te tonen voor anderen, wat relaties kan versterken en kinderen kan helpen om zich meer verbonden te voelen met anderen.
  • Dankbaarheid verbetert geestelijke gezondheid:
    Dankbaarheid kan kinderen helpen om gevoelens van depressie en angst te verminderen, waardoor ze zich gelukkiger en meer tevreden kunnen voelen.
  • Dankbaarheid verbetert empathie:
    Door dankbaarheid te tonen, kunnen kinderen leren om de wereld vanuit het perspectief van anderen te bekijken en empathie te ontwikkelen voor de uitdagingen en successen van anderen.
  • Dankbaarheid verbetert prestaties:
    Dankbaarheid kan kinderen helpen om beter te presteren op school en in het leven, doordat ze meer gemotiveerd zijn en zich meer bewust zijn van de voordelen van hun inspanningen.
  • Dankbaarheid verbetert welzijn:
    Dankbaarheid kan kinderen helpen om zich meer te concentreren op wat ze hebben in plaats van wat ze missen, waardoor ze zich gelukkiger en meer tevreden kunnen voelen met hun leven.

Als ouders kunnen we een voorbeeld stellen door zelf dankbaarheid te tonen en onze kinderen te leren om dankbaarheid te tonen voor de goede dingen in hun leven. 

Wellicht denk je nu “Klinkt leuk, maar hoe dan?!”

Als ouder/opvoeder kan het soms lastig zijn om dankbaarheid te voelen, vooral als je te maken hebt met drukke schema’s, uitdagende kinderen en andere dagelijkse stressfactoren. Toch kan het beoefenen van dankbaarheid je helpen om meer waardering en geluk te voelen in het ouderschap. Hier zijn een aantal tips om dankbaarheid vaker te voelen als ouder/opvoeder:

  • Richt je op de positieve momenten:
    Wanneer je je overweldigd voelt, probeer dan je aandacht te richten op de positieve momenten van de dag. Denk bijvoorbeeld aan de glimlach van je kind, een liefdevol gebaar of een grappige opmerking.
  • Hou een Lijstje vol Dankbaarheid bij met het gezin:
    Laat alle gezinsleden bijhouden waar ze dankbaar voor zijn en bespreek deze momenten regelmatig. Dit kan helpen om positiviteit en waardering te bevorderen in het gezin.
  • Zie uitdagingen als leermomenten:
    In plaats van gefrustreerd te raken wanneer je kinderen uitdagingen of fouten maken, probeer ze te zien als leermomenten. Bedenk waar je dankbaar voor kunt zijn in deze situatie, bijvoorbeeld de kans om te groeien en te leren.
  • Maak dankbaarheid een vast onderdeel van de dag:
    Kies een vast moment van de dag om dankbaarheid te uiten, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of voor het slapengaan. Dit kan helpen om een gewoonte te creëren van het voelen van dankbaarheid. Je kunt het Lijstje vol Dankbaarheid op deze vaste momenten invullen of op een vaste plek in huis ophangen zodat jullie er regelmatig aan herinnerd worden.
  • Geef het goede voorbeeld:
    Als ouder/opvoeder ben je een rolmodel voor je kinderen. Als je dankbaarheid laat zien en benadrukt, is de kans groter dat je kinderen dit gedrag overnemen. Dit kan worden gedaan door regelmatig te praten over de dingen waarvoor we dankbaar zijn en door kinderen te stimuleren om dankbaarheid te tonen voor de dingen die ze hebben en de mensen in hun leven.

Dankbaarheid kan bijdragen aan een positievere en gezondere sfeer in huis en kan helpen om het welzijn van alle gezinsleden te verbeteren. Door het beoefenen van dankbaarheid als ouder/opvoeder, kan je niet alleen je eigen welzijn verbeteren, maar ook de relatie met je kinderen en het gezin als geheel versterken.

Bestel hier het Lijstje vol Dankbaarheid voor jullie gezin!

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek