Vijf stappen waarmee je tot goede complimenten kunt komen

Er zijn veel verschillende soorten complimenten. We krijgen regelmatig de vraag hoe je een góed compliment kunt opbouwen, we beantwoorden het ook graag voor jou met onderstaande stappen.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een goed compliment op te bouwen en te geven:

1. Identificeer de specifieke actie of kwaliteit die je wilt benadrukken:
Het is belangrijk om te weten waarom je iemand een compliment wilt geven en welke specifieke actie of kwaliteit je wilt benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan de prestatie waar de persoon zo hard voor heeft gewerkt, de kwaliteiten die hij/zij heeft laten zien of de inspanningen die hij/zij heeft geleverd.

2. Gebruik een specifiek en oprecht compliment: 

Gebruik een specifiek en oprecht compliment om de persoon te laten weten dat je zijn/haar inzet of kwaliteit oprecht waardeert. Vermijd vage complimenten, overdreven of onoprechte complimenten, omdat ze de impact van je compliment kunnen verminderen.

3. Geef context: 

Geef de persoon context over waarom je zijn/haar prestatie of kwaliteit zo waardeert. Dit helpt de persoon te begrijpen waarom je complimenten geeft en waarom je de prestatie of kwaliteit belangrijk vindt.

4. Geef specifieke voorbeelden:
Geef specifieke voorbeelden van hoe de persoon de prestatie of kwaliteit heeft getoond. Dit kan de persoon helpen te begrijpen waarom je complimenten geeft en kan hem/haar ook helpen zijn/haar prestaties in de toekomst te verbeteren.

5. Moedig de persoon aan om door te gaan:
Moedig de persoon aan om door te gaan met de prestaties of kwaliteiten die je hebt benadrukt. Dit kan de persoon helpen gemotiveerd te blijven en zichzelf te blijven verbeteren.

Kortom, om een goed compliment te geven, moet je een specifieke actie of kwaliteit benadrukken, een specifiek en oprecht compliment gebruiken, context geven, specifieke voorbeelden geven en de persoon aanmoedigen om door te gaan. Het geven van een goed compliment kan de persoon aanmoedigen om te blijven groeien en zichzelf te blijven verbeteren. 

Wil je een doosje vol met positiviteit en kaarten met prachtige complimenten? 

Dan is het Complimentenspel zeker wat voor jou! Bekijk en bestel het hier.

Wil je graag een voorbeeld van een compliment die voldoet aan bovenstaande stappen?

Dat hebben we voor je:

“Hé Lisa, ik wilde je even complimenteren met je presentatie gisteren. Ik was echt onder de indruk van hoe goed je de informatie hebt overgebracht en hoe je het publiek wist te boeien. Je hebt een geweldige manier om complexe onderwerpen op een begrijpelijke manier uit te leggen, en dat is echt bewonderenswaardig.

Ik waardeerde vooral hoe je gebruikmaakte van concrete voorbeelden om je punten te verduidelijken. Het maakte het gemakkelijk voor ons om de informatie te begrijpen en te onthouden. Bovendien was je presentatie goed gestructureerd en professioneel. Het was duidelijk dat je er veel tijd en moeite in had gestoken om alles zo helder en boeiend mogelijk te maken.

Je presentatie heeft me echt geïnspireerd en me aan het denken gezet over het onderwerp. Ik denk dat je een geweldig talent hebt voor het overbrengen van complexe ideeën op een toegankelijke manier. Blijf alsjeblieft doorgaan met het delen van je kennis en je unieke presentatievaardigheden, want het is een waardevolle bijdrage aan ons team. Nogmaals, geweldig werk en bedankt voor je inzet!”

Dit compliment benadrukt specifiek de presentatievaardigheden van Lisa, geeft context over waarom de presentatie belangrijk was en waardeert de specifieke acties en kwaliteiten van Lisa. Het bevat ook specifieke voorbeelden van haar prestatie en moedigt haar aan om door te gaan met haar goede werk.

En ja, dit is daarom dus een véél beter compliment dan alleen een simpel “Goed gedaan joh! Toffe presentatie”
Het vraagt éven iets meer nadenkwerk, tijd, inhoud en aandacht van jou als compliment-gever, maar dat is het zeker waard omdat het vele malen waardevoller én effectiever is.

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek