Het effect van complimenten op het verminderen van stress en angst

Het is geen geheim dat we allemaal wel eens last hebben van stress en angst. Of het nu gaat om werkgerelateerde stress, persoonlijke angstgevoelens of gewoon een druk leven in het algemeen, het is belangrijk om manieren te vinden om deze gevoelens te verminderen en ons welzijn te verbeteren.

Een van de manieren waarop we dit kunnen doen is door het geven en ontvangen van complimenten. Het lijkt misschien simpel, maar het kan een enorm effect hebben op ons mentale welzijn en ons vermogen om stress en angst te verminderen.

Hoe werkt dit precies?
Laten we beginnen met het geven van complimenten. Wanneer we iemand anders een compliment geven, bijvoorbeeld over hun werk of persoonlijkheid, geeft dit ons een gevoel van voldoening. Het geeft ons het gevoel dat we iets positiefs hebben bijgedragen aan de wereld om ons heen. Dit kan ons zelfvertrouwen vergroten en ons helpen ons beter te voelen over onszelf.

Maar het effect van complimenten gaat verder dan alleen ons eigen gevoel van welzijn. Wanneer we iemand anders een compliment geven, kan dit ook hun zelfvertrouwen vergroten en hen helpen zich beter te voelen. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer positiviteit en minder stress en angst.

Bovendien kan het ontvangen van complimenten ook helpen bij het verminderen van stress en angst. Wanneer we een compliment ontvangen, voelen we ons gewaardeerd en erkend. Dit kan ons gevoel van eigenwaarde vergroten en ons helpen ons beter te voelen over onszelf en onze prestaties. Dit kan op zijn beurt leiden tot minder stress en angst, omdat we ons zekerder voelen over onze capaciteiten en onze plaats in de wereld.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer complimenten geven en ontvangen in ons dagelijks leven?

Hier zijn enkele tips:

 1. Begin met kleine complimenten.
  Dit kan iets eenvoudigs zijn als het complimenteren van iemands kleding of kapsel. Het gaat erom dat je begint met het geven van complimenten, ook al lijken ze klein.
 2. Wees specifiek.
  Geef een compliment dat gericht is op iets specifieks dat iemand heeft gedaan of bereikt. Dit maakt het compliment persoonlijker en effectiever.
 3. Geef complimenten op onverwachte momenten.
  Dit kan het effect van het compliment vergroten en ervoor zorgen dat de persoon die het compliment ontvangt zich extra gewaardeerd voelt.
 4. Wees oprecht.
  Het geven van een compliment dat niet oprecht is, kan averechts werken. Het is belangrijk om complimenten te geven die echt gemeend zijn.
 5. Ontvang complimenten met dankbaarheid.
  Dit kan de persoon die het compliment geeft helpen zich gewaardeerd te voelen en kan leiden tot meer positiviteit in je leven.

Complimenten geven en ontvangen lijkt misschien eenvoudig, maar toch doen we dit nog niet altijd.
En waarom eigenlijk niet? Zoals je leest kan het dus een grote positieve(!) impact hebben op ons welzijn.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Check dan hier het Complimentenspel, we sturen het met liefde naar je op!

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek