Complimenten geven in de opvoeding helpt kinderen met vertrouwen opgroeien

Complimenten geven is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Ze kunnen kinderen helpen om zich geliefd en gewaardeerd te voelen en om hun zelfvertrouwen en zelfbeeld te versterken. Door kinderen regelmatig complimenten te geven, kun je hun zelfvertrouwen vergroten en hen helpen om op te groeien tot zelfverzekerde, succesvolle volwassenen.

Hier zijn enkele tips voor het geven van complimenten in de opvoeding:

Wees specifiek:

Wanneer je een compliment geeft, wees dan zo specifiek mogelijk. Zeg niet alleen “goed gedaan”, maar geef aan wat er specifiek goed was. Bijvoorbeeld: “Goed gedaan met het afronden van je huiswerk voordat je ging spelen!” of “Je hebt echt je best gedaan om die tekening te maken. Ik vind de kleuren die je hebt gekozen zo mooi!” Door specifiek te zijn, laat je zien dat je echt hebt opgelet en dat je het waardeert wat ze hebben gedaan.


Geef complimenten op basis van inspanning, niet op basis van resultaten:

Het is belangrijk om kinderen te leren dat het niet alleen om het eindresultaat gaat, maar ook om de inspanning die ze hebben geleverd. In plaats van alleen complimenten te geven voor goede cijfers of prestaties in sport, geef je ook complimenten voor de inspanning die ze hebben geleverd om daar te komen. Bijvoorbeeld: “Ik zag je hard werken om die moeilijke som op te lossen. Ik ben zo trots op je!” Door inspanning te erkennen, geef je kinderen de boodschap dat hard werken belangrijk is en dat hun inzet wordt gewaardeerd.


Wees oprecht:

Kinderen weten wanneer een compliment oprecht is en wanneer niet. Het is belangrijk om complimenten te geven die echt gemeend zijn. Als een kind het gevoel heeft dat de complimenten niet oprecht zijn, kan dit het tegenovergestelde effect hebben en hun zelfvertrouwen juist schaden.


Geef complimenten op onverwachte momenten:

Het geven van complimenten op onverwachte momenten kan extra impact hebben. Door kinderen te complimenteren wanneer ze het niet verwachten, kunnen ze zich extra gewaardeerd en geliefd voelen. Bijvoorbeeld: “Ik wilde je laten weten dat ik het echt waardeer dat je altijd je speelgoed netjes opruimt na het spelen.” Dit kan een groot verschil maken voor hoe een kind zich voelt.


Focus op persoonlijke eigenschappen:

Het is ook belangrijk om complimenten te geven op basis van persoonlijke eigenschappen, zoals vriendelijkheid, behulpzaamheid en doorzettingsvermogen. Bijvoorbeeld: “Ik vind je zo’n vriendelijke persoon, je bent altijd bereid om anderen te helpen.” Door complimenten te geven op persoonlijke eigenschappen, kun je kinderen helpen hun eigen positieve eigenschappen te erkennen en te ontwikkelen.

Het geven van complimenten is een krachtige manier om kinderen te helpen met zelfvertrouwen op te groeien.
Zeker doen dus!

Wil je op een speelse en ontspannen manier meer complimenten geven aan je kinderen?
Maak dan gebruik van het Complimentenspel of het invulbok Compliment voor elke dag

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek