Wat is belangrijk bij het geven van complimenten aan kinderen op de basisschool?

 

Complimenten zijn een belangrijk onderdeel van de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Ze kunnen het zelfvertrouwen vergroten en bijdragen aan een positief zelfbeeld. Maar hoe geef je complimenten op een effectieve manier? In deze blog zullen we bespreken wat belangrijk is bij het geven van complimenten aan kinderen in de basisschool klas.

  1. Wees specifiek

Een compliment is het meest effectief als het specifiek is. In plaats van simpelweg te zeggen “goed gedaan”, kun je zeggen: “Wauw, ik zie dat je heel creatief bent! Dat is echt een mooie tekening die je hebt gemaakt, je hebt prachtige kleuren gebruikt.” Hiermee geef je aan wat het kind precies goed heeft gedaan, en dit kan het kind helpen begrijpen waarom het een compliment krijgt.

  1. Focus op inspanning in plaats van resultaat

Het is belangrijk om te benadrukken dat het geven van complimenten niet alleen gaat om het prijzen van goede resultaten. In plaats daarvan is het belangrijk om de nadruk te leggen op inspanning en doorzettingsvermogen. Complimenten zoals “Ik zie dat je heel hard hebt gewerkt aan deze opdracht” en “Ik ben trots op de manier waarop je de uitdaging bent aangegaan” benadrukken de waarde van inzet en doorzettingsvermogen, in plaats van alleen het behalen van goede cijfers.

  1. Wees oprecht

Kinderen zijn gevoelig en kunnen snel doorhebben wanneer iemand niet oprecht is. Daarom is het belangrijk om oprechte complimenten te geven. Als je alleen complimenten geeft om aardig gevonden te worden, zal dit uiteindelijk contraproductief zijn en kan het kind het gevoel krijgen dat hij of zij niet serieus wordt genomen. Geef dus alleen complimenten als je ze echt meent. Een oprecht compliment kan veel meer impact hebben dan een compliment dat niet gemeend is.

  1. Benadruk de sterke punten van het kind

Ieder kind heeft unieke talenten en sterke punten. Door deze te benadrukken, kan een kind zich zelfverzekerder voelen en gemotiveerd worden om deze verder te ontwikkelen. Een compliment als “Ik vind het zo leuk om te zien met hoeveel inzet je sport! Ik zie dat je heel snel rent en goed kunt gooien.” kan bijvoorbeeld het zelfbeeld van een kind versterken en hem of haar aanmoedigen om zijn/haar sportiviteit verder te ontwikkelen.

  1. Geef complimenten in het bijzijn van anderen

Hoewel het belangrijk is om complimenten te geven in een omgeving waarin het kind zich veilig en gerespecteerd voelt, kan het ook nuttig zijn om complimenten te geven in het openbaar. Dit kan bijdragen aan de sociale status van het kind en hem of haar een gevoel van erkenning en waardering geven. Door bijvoorbeeld te zeggen “Ik wil graag even benadrukken hoe goed Sanne haar spreekbeurt heeft gedaan” in het bijzijn van de hele klas, kan dit een kind een gevoel van trots en zelfvertrouwen geven.

Complimenten zijn al met al een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen, maar het is dus wél belangrijk om ze op een effectieve manier te geven. Door specifieke en oprechte complimenten te geven aan kinderen op de basisschool, kun je hun zelfvertrouwen en zelfbeeld versterken en hen aanmoedigen om zich verder te ontwikkelen.

Vergeet dus niet om regelmatig complimenten te geven, het kan een groot verschil maken! Wil je meer inspiratie en effectieve complimenten kunnen geven? Koop dan hier het Complimentenspel.

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek