Complimenten geven, kinderspel?
Ja en Nee.

Het geven van een compliment is gemakkelijk, kost niets en vraagt weinig moeite. Daar zijn we het voor een groot deel zeker mee eens.
We zien echter ook dat het geven van (goede) complimenten voor veel mensen nog een uitdaging is. Voor volwassenen, en ook voor kinderen.

Want hoe doe je dit? Een goed compliment geven?
Hoe bouw je een compliment op?

In deze blog geven we tips hoe jij een krachtig en goed compliment kunt geven.

Wij hebben hier 5 stappen voor.
Vijf stappen om een goed en krachtig compliment te geven:

 1. Maak contact;
  Loop naar iemand toe, kijk iemand aan. Als het een kind is waar je een compliment aan geeft, kun je ook op gelijke hoogte gaan zitten door even door je knieën te gaan, zodat er aandacht en (oog)contact is. Als iemand nog druk bezig is, zorg dan dat je eerst even contact hebt met elkaar voordat je het compliment geeft.
 1. Spreek je waardering uit;
  Begin met een waarderende zin. Bijvoorbeeld; “ik vind het fijn…”, “Ik vind het leuk… of “Ik vind het goed…” Je kunt ook positieve woorden gebruiken zoals bijzonder, knap, geweldig, fantastisch of super. Het starten van je zin met deze positieve en waarderende woorden is belangrijk.
 1. Benoem vervolgens het gedrag dat je waardeert;
  Dat is wat diegene doet, wat diegene laat zien. Hierbij kun je denken aan de inzet en de inspanning en het zichtbare gedrag. Formuleer dit altijd positief. 
 1. Geef aan wat je hieraan waardeert;
  Het is goed om te benoemen wat het effect is van zijn/haar gedrag en waarom je dit waardeert. Je kunt hierbij uitleggen wat het positieve effect is voor het kind. Je kunt hierbij ook uitleggen wat het positieve effect is voor jou of de omgeving.
  Leg uit wat speciaal en fijn vindt aan het positieve gedrag. Door dit te benoemen, maak je kinderen bewuster van het effect en de gevolgen. “Ik vind het fijn dat je je vriend zo goed helpt  met het uitleggen van de rekensommen, want daar leert hij van en nu kan hij weer verder.”
 1. Maak dit eventueel helder met een voorbeeld;
  Soms geef je een compliment op het moment zelf, soms geef je een compliment achteraf.
  Wanneer je het compliment geeft over iets wat eerder die dag gebeurd is, is het zinvol om even terug te grijpen naar dat voorbeeld zodat het compliment herkenbaar en begrijpelijk is voor kinderen. Het wordt als het ware in een context geplaatst, waardoor kinderen zich hier een beeld van kunnen schetsen.
  Je kunt ook teruggrijpen op voorbeelden die langer geleden zijn. Bijvoorbeeld; “Ik vind dat je heel erg sociaal omgaat met andere kinderen, bijvoorbeeld vorige week toen Max viel ging jij hem troosten.”

Als je deze vijf stappen gebruikt en combineert geef je hele krachtige en effectieve complimenten.

Welk inzicht neem jij mee n.a.v. deze blog?
Laat het weten in een reactie!