Waar voldoet een goed compliment aan?

Het geven van complimenten is heel erg leuk en kan heel krachtig werken. Elk compliment is waardevol. Desondanks willen we je inspireren om de beste complimenten te geven, zodat deze echt een verschil (kunnen) maken voor de ander. Er zijn een aantal voorwaarden waar een goed compliment aan voldoet… deze willen we graag met je delen in deze blog.

  1. Geef het compliment vanuit je hart.

“Kijk met je hart en verwonder wat je ziet” is een van de slogans van het
Complimentenspel. En dat is niet voor niets! Door een compliment te geven vanuit je hart geef je het compliment vanuit je gevoel en vanuit je beleving. Door dit te delen met de ander, kun je de ander op een positieve manier raken. En dat is toch wat je wil met het geven van een compliment?

  1. Geef een compliment over iets dat je waardeert, bewondert. 

Het spreekt misschien voor zich, maar het is belangrijk om een compliment te geven over iets dat je waardeert en bewondert. Wat vind je zo bijzonder aan de ander?
Wat bewonder je?
Door hier een compliment over te geven is het compliment automatisch opbouwend en bekrachtigend en niet een compliment met een dubbele bodem of een verkapte
sarcastische opmerking.

  1. Zorg dat het compliment positief geformuleerd is.

Heb alleen aandacht voor het positieve in het compliment wat je geeft. Bijvoorbeeld “je hebt je zo goed ingezet tijdens het voetballen. Ik vind het knap dat je met zoveel energie op het veld stond.”
Hou het hierbij. Ook als je denkt dat het kind dit niet altijd laat zien. Sluit dus niet af met een negatief geladen zin zoals “Doe je dat ook maar eens tijdens de wedstrijden, dan winnen we misschien een keer.” Als je dit toch zegt, haal je het eerder gegeven
compliment direct onderuit en dat zou zonde zijn. 

  1. Geef een specifiek en concreet compliment; hoe concreter hoe beter. 

“Je bent een kanjer!” / “Top!” / “Helemaal super!” / “Wauw, dikke duim!”

Dit zijn voorbeelden van positieve waardering. Prachtig… we houden immers van positieve waardering. Toch werkt het nog beter als we een heel concreet een specifiek compliment geven. Wij zeggen zelfs “hoe concreter, hoe beter.”
Wanneer je heel concreet en specifiek benoemt welk gedrag je waardeert is dit duidelijk voor de ander. Dit maakt duidelijk wat het gewenste gedrag is waar hij/zij een compliment voor krijgt EN het maakt duidelijk welk gedrag je dus nog vaker kunt laten zien, omdat het zo gewaardeerd wordt. En dat is nou een van de krachtige bijwerkingen van het geven van complimenten.

  1. Zorg dat het compliment speciaal voor die ene persoon is; maak het compliment
    individueel en persoonlijk. 

Wanneer je het compliment speciaal aan een persoon geeft, kun je het persoonlijk maken door “ik vind” of “jij bent” te gebruiken. Het werkt heel krachtig als je het compliment aanvult met een voorbeeld. Dit kan bijvoorbeeld door een situatie te noemen waarbij je het benoemde gedrag opviel.

  1. Let op je houding en je toon en laat het compliment oprecht en welgemeend klinken.

Last but not least… let op je houding en je toon en laat het compliment oprecht en
welgemeend klinken. Wanneer je een positieve toon in je stem hebt, komt het
compliment positief over op de ander. “Wanneer je onderuitgezakt zit, de ander niet aankijkt en al mopperend een compliment geeft… dan komt het natuurlijk niet zo lekker over”, aldus een jongen van 9 tijdens het testen van het Complimentenspel. Wat een wijsheid.

Neem dit mee en strooi blij, oprecht en welgemeend met positieve complimenten!

 

Enjoy!

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek