Wat is ons doel met het Complimentenspel?

Wij zijn Manon en Daphne en we hebben in 2017 het Complimentenspel ontwikkeld. Een doosje vol liefde en positiviteit. 80 kaartjes met mooi vormgegeven complimenten om mee te spelen en uit te delen aan alle kinderen (en volwassenen!) waar jij mee werkt en leeft.

In deze blog geven we je meer uitleg over wat wij kinderen willen leren en willen meegeven met het Complimentenspel.

Allereerst is het belangrijk dat er meer aandacht is voor het positieve, voor dat wat leuk is en wat wat goed gaat. Het is essentieel dat dit meer gezien, benoemd en erkend wordt. Wanneer je hier meer bewust van bent zorgt dit ervoor dat je meer van dit positieve aantrekt. De aandacht gaat dan meer naar wat wel goed gaat in plaats van naar alles wat (nog) niet goed gaat, wat (nog) moeilijk is of (nog) niet helemaal lukt.
Je leert zelf en daarmee dus ook je kinderen om te kijken naar wat er al wel is. Wat er al aanwezig is en wat er al goed gaat. Een fijne basis om mee verder te leven!

Ten tweede zien we dat kinderen vaak goed in staat zijn om elkaar complimenten te geven over uiterlijkheden, dingen die kinderen van buitenaf kunnen zien. Denk aan complimenten zoals “Je hebt mooie ogen” of “Coole schoenen.”
Wat wij kinderen willen leren is dat er nog een andere laag is waar je complimenten over kunt geven. Deze complimenten zijn specifieker, concreter en diepgaander. Deze complimenten zijn veel persoonlijker. Denk aan “Ik vind dat je goed kunt helpen” of “Ik vind dat jij een goede vriend bent.”

Het verschil hiertussen?
Je hebt complimenten die gericht zijn op de buitenkant en je hebt complimenten die gericht zijn op de binnenkant. Met het Complimentenspel richten we ons meer op de binnenkant.

Het is belangrijk om juist deze binnenwereld te zien, te waarderen en te bekrachtigen. Hiermee vergroot je “het zijn” van kinderen en dat voelen kinderen echt. Dit zijn complimenten die echt binnen komen. Kinderen voelen zich dan gezien en gewaardeerd.
Kinderen gaan ervaren dat het belangrijk is wie je bent en wat je doet in plaats van wat je hebt.

Met inzet van het Complimentenspel leer je kinderen er feitelijk een nieuwe taal bij, complimenten-taal. Door de veelzijdigheid aan complimenten krijgen kinderen veel meer waarderende woorden en zinnen mee, welke zij eigen maken en vervolgens ook weer kunnen doorgeven. Zo ontstaat er een positief sneeuwbal effect.

Het waarderen van wie je bent is zowel belangrijk in het kijken naar jezelf als in het kijken naar de ander. Daarmee zijn we bij het vierde belangrijke doel van het Complimentenspel:
Waar complimenten vaak gegeven worden aan een ander, kan het Complimentenspel ook helpen om positiever naar jezelf te kijken en jezelf regelmatig een schouderklopje te geven.
Het is namelijk net zo belangrijk om positief naar jezelf te kijken en jezelf te zien en te waarderen. Kinderen en volwassenen die dit kunnen staan steviger, krachtiger en meer zelfverzekerd in het leven. Dit geeft een gevoel van ontspanning en vertrouwen, waaruit je helemaal jezelf durft te zijn en te laten zien.

We willen een ieder dan ook meegeven dat je helemaal goed bent zoals je bent. Dit is de basisgedachte achter elke versie van het Complimentenspel.
Complimenten kunnen zeker een belangrijke bijdrage hebben in het beeld wat men van zichzelf heeft. Het is echter net zo belangrijk dat deze complimenten geïnternaliseerd en geloofd worden door de ontvanger.
Wat wil zeggen: Dat deze complimenten eigen gemaakt worden en bevestigd worden door en in zichzelf.

Want alleen dan… kun je ook echt het gevoel ervaren dat je goed bent zoals je bent.

En daar gaan jij en je omgeving zeker van stralen!

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek