AD Groene Hart

“Ons spel leert kind het positieve te zien in zichzelf en in de ander”

De Haastrechtse Manon Ende heeft met het Complimentenspel de publieksprijs Innovatie Award Primair Onderwijs gewonnen bij de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT). Met Daphne Hoogendoorn was ze één van de 62 genomineerden.

geschreven door: Andy Koolmees 25-02-19, 15:13 in het AD Laatste update: 15:15

,,Het Complimentenspel leert kinderen om het positieve te zien in henzelf en de ander’’, zegt Manon Ende. ,,Vanuit de optiek wat complimenten kunnen doen met een mens zijn we op het idee gekomen om een kaartspel te maken,’’ blikt Hoogendoorn terug op de start twee jaar geleden.

Ende en Hoogendoorn leerden elkaar vier jaar geleden kennen op de Academie voor Psychodynamica in Scherpenzeel. Na de opleiding hielden ze contact en ontwikkelden ze het spel. ,,Er moesten flink wat zaken worden geregeld om het voor elkaar te krijgen’’, vult Ende aan. ,,Vooral vormgever Anne-Marie Eykelboom uit Linschoten heeft ons goed op weg geholpen.’’

Workshops
De dames beseffen dat complimenten geven ook zonder kaarten kan. ,,We geven ook workshops’’, vertelt de in Woerden geboren Ende. ,,Maar we merken dat complimenten anders ‘binnenkomen’ wanneer ze op een kaart staan. Je kunt de tekst dan nog eens nalezen. En het geeft nieuwe ideeën. Het ondersteunt kinderen. Ze kunnen bijvoorbeeld bang zijn om fouten te maken. Een kaart met een tekst zoals ‘Ik vind het KNAP dat je fouten DURFT TE MAKEN’ doet hun goed. En soms weten mensen niet dat ze gewaardeerd worden.’’

Ende en Hoogendoorn zijn niet alleen verrast met de winst van de Innovatie Award, maar ook met de reacties die dat teweegbracht. Ende: ,,Volgens de organisatie van de NOT staken we er met kop en schouders bovenuit. En we hadden nooit verwacht dat we een grote partij als het Cito achter ons zouden laten.’’ Hoogendoorn: ,,Het heeft ons geraakt en we zijn dankbaar. Het is fijn te ervaren dat onze missie wordt ondersteund. We zien dat er in het huidige onderwijs weinig tijd wordt besteed aan emotionele ontwikkeling. Met onze kaarten krijgt die wel aandacht.’’

Naast hun schoenen lopen doen de dames niet. ,,We hebben in de maanden voorafgaand aan het winnen van de prijs ook verrassende momenten beleefd. We kregen onder meer verzoeken van de Rabobank, verzekeringsmaatschappijen en vanuit de ouderen- en verslavingszorg in onze mailbox.’’

Ideeën
Samen met het winnen van de publieksprijs geeft het de onderneemsters extra energie. ,,We hebben nog veel ideeën voor de toekomst. We hebben speciale versies voor kinderen met adhd en autisme ontwikkeld. Deze hebben we getest in testgroepen en de kaarten zijn daarna, waar nodig, aangepast. Naast de Nederlandse en Belgische markt oriënteren we ons nu ook op andere landen. We moeten de teksten dan uiteraard gaan vertalen en geschikte uitgevers vinden om die nieuwe markten te bereiken.’’

Het mooiste compliment wat ze zelf ooit gekregen hebben? ,,Ik vind het stoer dat je je dromen durft te volgen’’, zegt Ende.

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek