AD Woerden

Complimentenspel Autisme gelanceerd in Woerden

Om kinderen met autisme te laten ervaren dat zij unieke persoonlijkheden zijn vol talenten, staat de lancering van het Complimentenspel Autisme op de agenda in Woerden.

Kinderen met autisme zijn ‘dromerig’ en ‘autisten zonderen zich af in hun eigen wereld’. Volgens de spelmakers Daphne Hoogendoorn en Manon Ende zijn dit veelgehoorde vooroordelen. Hun Complimentenspel Autisme is een variant op het Complimentenspel waarvan al duizenden exemplaren zijn verkocht. ,,Complimenten geven lijkt zo simpel, maar in de praktijk blijkt dat echt lastig”, vertelt Ende. ,,Ook het ontvangen van complimenten is niet altijd makkelijk. Met dit spel kun je dat oefenen in allerlei werkvormen.”

Complimen­ten geven lijkt zo simpel, maar in de praktijk blijkt dat echt lastig
– Manon Ende

Volgens de spelmakers uit De Ronde Venen is het voor kinderen met autisme extra lastig om schouderklopjes te geven én te ontvangen. ,,Voor hen moet het compliment eenduidig zijn, kort en geplaatst in de context. Om deze reden hebben we een nieuw spel gemaakt, met tachtig nieuwe complimenten, speciaal gericht op deze kinderen.”

Vormgeving

Op de kaartjes staat bijvoorbeeld: ‘Ik vind het knap dat je iets nieuws probeert’ en ‘Ik vind dat jij op een goede manier voor jezelf kunt opkomen’. ,,Deze opmerkingen zijn gericht op de sterke eigenschappen en kwaliteiten van deze kinderen”, vult Hoogenboom aan.

De vormgeving van de kaarten is aangepast aan deze nieuwe versie van het spel. ,,Waar de kaarten van het basisspel in diverse kleuren zijn uitgevoerd, heeft dit spel één rustige kleur: groen, maar wel in verschillende tinten. Daarnaast hebben we heel bewust pictogrammen gebruikt. Zo hebben we een ‘stophand’ geplaatst bij ‘Ik vind dat je goed ‘nee’ kunt zeggen als jij iets niet wilt’. Dat maakt het visueler en dus ook duidelijker.”

Talenten

Verder zijn ook de regels van het spel aangepast. Hoogendoorn: ,,We doen handreikingen aan de spelleider. Zo adviseren we steeds een timer te gebruiken, zodat de kinderen weten wanneer het spel begint en eindigt.” Het doel van het spel is om deze kinderen te laten ervaren dat zij goed zijn zoals zij zijn. ,,Kinderen met autisme ervaren vaak dat ze anders zijn en dat ze iets niet kunnen. Met ons spel laten wij hen voelen dat ze bovendien over unieke en waanzinnig mooie talenten en kwaliteiten beschikken.”

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek