Telegraaf

Wat ben je toch leuk!
Daphne Hoogendoorn en Manon Ende maakten samen het Complimentenspel. „Kinderen noemen het het spel met de lieve woordjes.”

Om kinderen van jongs af aan te leren kijken naar iemands positieve kanten ontwikkelden Daphne Hoogendoorn en Manon Ende het Complimentenspel.

„Ik vroeg aan mijn 13-jarige zoon welk compliment hij het allerliefst krijgt”, vertelt Daphne. „Hij antwoordde dat hij graag hoort dat iemand hem kan vertrouwen. ‘Dan ben je pas echt een goede vriend’, zei hij. Het raakte me dat hij zo’n mooi compliment uitkoos, hij had er duidelijk over nagedacht.”

De vrouwen achter het spel werken allebei dagelijks met een kwetsbare doelgroep: Daphne Hoogendoorn helpt kinderen omgaan met faalangst, Manon Ende begeleidt kinderen van gescheiden ouders. Manon: „Kinderen die niet lekker in hun vel zitten hebben de neiging om te denken dat ze niet goed genoeg zijn. Met dit spel willen we ze meegeven dat je mag zijn wie je bent. Onze droom is dat ieder kind zich zeker voelt.”

Het spel bevat 80 vrolijk gekleurde kaartjes met teksten als ‘ik vind dat je goed kunt luisteren’, ‘ik vind het fijn om met jou samen te werken’ of ‘ik vind je stoer’. „Op school worden kinderen vrijwel de hele dag beoordeeld op hun prestaties”, legt Daphne uit. „Het jongetje dat minder slim is dan de rest kan zich daardoor snel verloren voelen in de klas, terwijl hij óók talenten heeft. Misschien kan hij wel heel goed dansen of is hij ontzettend grappig. Het geeft hem waarschijnlijk een goed gevoel om dat ook eens te horen.”

Het spel kan op allerlei manieren gespeeld worden, bijvoorbeeld thuis met het gezin of op school met de juf of meester. Regels zijn er niet. Kinderen pakken bijvoorbeeld blind een kaart uit de stapel en geven dat aan iemand die volgens hen dat compliment verdient. Of andersom: de spelbegeleider wijst iemand aan voor wie een compliment uitgezocht wordt.

Daphne: „We hebben het al op verschillende scholen getest, de kinderen kregen er geen genoeg van. Op een of andere manier voelen ze ook feilloos aan welk compliment de ander nodig heeft.” Op de kaarten staan bewust geen teksten over uiterlijk. De binnenkant is belangrijker dan de buitenkant, is de achterliggende boodschap daarvan.

Het spel is ontwikkeld voor kinderen, maar Daphne en Manon ontdekten dat ook volwassenen er veel profijt van kunnen hebben. „Ik heb het uitgeprobeerd met mijn vrienden in de kroeg en meteen vlogen de complimenten over en weer. Iedereen straalde”, aldus Manon. „Maar ik heb het ook gespeeld met een gezin dat in scheiding lag. Ik liet de ouders, die constant ruzie aan het maken waren, een kaart uitkiezen voor elkaar. Voor de kinderen luchtte het enorm op om hun ouders eens iets positiefs over elkaar te horen zeggen.”

„In plaats van te praten over negatieve thema’s als pesten, helpt het om juist zo vaak mogelijk positieve dingen te benoemen. Je ziet dat kinderen ontspannen als ze complimenten krijgen. Daardoor gaan de dingen die ze lastig vinden vanzelf makkelijker. Uiteindelijk hopen we dat het een tweede natuur wordt om het mooie in de ander te zien.”

„Vanmorgen vertelde een bevriende juf me dat ze het spel had gespeeld in haar klas”, zegt Daphne. “Ze had heel bewust gezorgd dat iedereen een compliment kreeg en niet alleen de populairste kinderen. Eén meisje vroeg na afloop: ‘Juf, gaan we morgen weer het spel met de lieve woorden spelen?’. Zo ontroerend! Ik denk dat we op deze manier écht de wereld een beetje mooier kunnen maken. Dat klinkt misschien als een heel groot doel, maar we gaan niet voor minder.”

Het spel is vanaf vandaag verkrijgbaar via complimentenspel.nl of bol.com.

Delen zien wij als compliment!

Leave A Comment


We schrijven niet alleen blog berichten.

We verkopen ook positieve producten, geven trainingen/ cursussen/ workshops en lezingen.

Meer weten?

Gratis weggeven complimentenkaartjes

Lees meer:

Zoek